Plnění programu 2018–2022

Školství

Nové vedení MČ Praha 10 dokončilo sondáž stavu všech našich školských zařízení a připravilo plán a prioritizaci potřebných investic do rekonstrukcí a rozšíření školských kapacit. Současně je dokončena analýza potřebného počtu nových míst ve školkách a školách do roku 2025 a přijata koncepce rozvoje školství. Vedení Prahy 10 deklarovalo, že do rekonstrukce a rozvoje kapacit škol bude mířit 70 mil. Kč ročně, o které dojde k navýšení daně z nemovitosti

Plnění programu: 60%

Školství

Ve spolupráci MHMP jsem připravili dotační program pro otevření školních hřišť veřejnosti, do kterého se většina základních škol v Praze 10 zapojila. V rámci rozdělování dotací na Praze 10 podporujeme aktivní práci trenérů zejména dětských sportovních organizací. Některé základní školy se zapojily do aktivity "Trenéři do škol".

Ing. Jana Komrsková
Ing. Jana Komrsková zastupitelka hl. města Prahy, členka výborů ZHMP +420 605 205 77 jana.komrskova@pirati.cz
Plnění programu: 100%

Územní rozvoj

Zastupitelstvo Prahy 10 úspěšně projednalo pravidla pro spolupráci s developery. Za pomoci architektů z ČVUT vznikla metodika spoluúčasti privátního sektoru na veřejných výdajích. Každý rok je metodika vyhodnocena a provedena další iterace nastavených příspěvků. Ve vedení MČ Praha 10 panuje jasná shoda na tom, že městská část nesouhlasí se záměrem překladiště v Malešicích.

Plnění programu: 100%

Životní prostředí a zeleň

Praha 10 se připojila k memorandu o ochraně zeleného Trojmezí. V současné koalici panuje v tomto bodě shoda, která vychází i z koaliční smlouvy. Zahájili jsme úklid neudržovaných oblastí nad rámec rámcové smlouvy o úklidu. V roce 2019 byla uzavřena smlouva s provozovatelem spolkem Archetyp, kteří převzal organizaci trhů na Kubánském náměstí.

Ing. Jana Komrsková
Ing. Jana Komrsková zastupitelka hl. města Prahy, členka výborů ZHMP +420 605 205 77 jana.komrskova@pirati.cz
Plnění programu: 100%

Majetek MČ

Praha 10 schválila nové Zásady pro pronajímání bytů a stále zvyšujeme tempo oprav nevyužívaných bytů. Provedli jsme revizi starých Zásad a všechny použitelné nebytové prostory jsou pronajímány v transparentním výběrovém řízení a zveřejňovány v elektronické mapě. Praha 10 dokončila projekt rekonstrukce budovy úřadu a získala stavební povolení.

Ing. Petr Beneš
Ing. Petr Beneš člen výboru ZHMP pro správu majetku petr.benes@pirati.cz
Plnění programu: 80%

Hospodaření MČ

Provedli jsme kompletní reorganizaci společnosti, zrevidovali hospodaření, zavedli nové činnosti a zrušili dlouhodobě ztrátovou dceřinou společnost Praha 10 - Služky, a. s. Pravidelně podáváme zprávy o činnosti společnosti Zastupitelstvu Prahy 10. Praha 10 nyní zveřejňuje důvodové zprávy a přílohy k usnesením z Rady, zápisy z komisí a pozvánky. Většinu zakázek malého rozsahu a všechny nad 500 tis. Kč nově zveřejňujeme.

Ing. Petr Beneš
Ing. Petr Beneš člen výboru ZHMP pro správu majetku petr.benes@pirati.cz
Plnění programu: 80%

Sociální problematika a zdravotní služby

Navýšili jsme rozpočet dotací pro oblast sociální. Zřídili jsem klub pro děti a mládež. V budově U Vršovického nádraží jsem zřídili nové sociální služby. V rámci CSOP jsme zvýšili důraz na pečovatelské úkony o potřebné. V rámci řešení bytové situace na Praze 10 byl vypracován mechanizmus přidělování bytů potřebným. Za období 2019-2021 jsme přiřadili 57 bytů jednotlivcům či rodinám žijícím v závažné sociální nouzi. Domácnosti v dostupném a sociálním bydlení jsou úspěšné z 94,5 %. Oslovili jsme gastronomická zařízení na Praze 10 s nabídkou zpřístupnění sociálního zařízení pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Plnění bodu je ovlivněno řadou opatření v rámci epidemie Covidu. Postavili jsme a zprovoznili nízkoprahové zařízení DECIMA, které provozuje YMCA Praha. Posílili jsme terénní sociální službu pro děti a mládež v rámci nově vzniklého klubu DECIMA. V rámci prověření smluv rekonstrukce polikliniky Malešice se nám podařilo přenést zátěž DPH na zhotovitele, čím se ušetřilo cca 40 mil. Kč.

Kultura

Založili jsem tradici letního kina. -- Waldesovo muzeum - vznik antikvariátu, galerie a nového kulturního prostoru -- Kolbenova vila - nově ve vile sídlí spolek Kolbenova vila, který předává odkaz Kolbena současné generaci a chystá podzimní výstavu ke 160 letům od jeho narození -- Čapkova vila - je nově zpracována dokumentace na rekonstrukci budovy -- Trmalova vila - ožila pestřejším programem a otevření veřejnosti -- KD Eden - proběhla mezinárodní urbanisticko-architektonická soutěž, které má svého výherce

Relaxační prostory

Důsledně pracujeme na budoucím napojení Drážní promenády s jednotlivými veřejnými prostory a budovami na Praze 10. Připravovaná Drážní promenáda bude ve středoevropském prostoru unikátní svou délkou i historickým nádechem díky zachování železničního mobiliáře. Díky šířce železničního profilu získají svůj oddělený prostor jak cyklisté a bruslaři, tak i pěší.

Ing. Jana Komrsková
Ing. Jana Komrsková zastupitelka hl. města Prahy, členka výborů ZHMP +420 605 205 77 jana.komrskova@pirati.cz
Plnění programu: 60%

Komunikace radnice

Důsledně revidujeme všechny uzavřené smlouvy. Například došlo k ukončení smlouvy v lokalitě na Solidaritě a následnému novému vysoutěžení. Nově jsme zveřejnili zápisy z jednání komisí Rady. Naše městská část se vrátila k vydávání tištěného měsíčníku "Praha 10".

Ing. Petr Beneš
Ing. Petr Beneš člen výboru ZHMP pro správu majetku petr.benes@pirati.cz
Plnění programu: 90%

Doprava

Praha 10 zavedla na svém území zóny placeného stání a jako první městská část umožnila online registraci do systému. Výnosy z placených zón jdou na zlepšování dopravní infrastruktury městské části. V rámci studie jsme vytipovali nová místa vhodná pro rozšíření parkování. Máme vytipovány dvě nové lokality pro parkovací domy.